PodGront

De Kookpotcast is een podcast over historisch koken. Merit Hondelink – doet zelf onderzoek naar hetgeen de middenklasse in Nederland vroeger zoal at – leert je hoe je vroegmoderne recepten kookt op een moderne manier. 

In de eerste aflevering leer je hoe je een ‘Toert van Campernoeillien’ maakt – of in hedendaags Nederlands: een pastei van paddenstoelen. Wil je alles eerst even rustig doorlezen? Bekijk het historische recept hier* (PDF staat links aan de zijkant, het recept vind je op pagina 81). De gastkok in deze aflevering is Saskia Jonker, van De Smaak van Stad. Voor dit recept heb je nodig:

Voor het deeg

  • 300 gram bloem
  • 125 gram boter
  • 2 eieren
  • 100 ml water
  • een scheutje rozenwater
  • een snufje zout

Voor de vulling

  • 300 gram verse paddenstoelen
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • Kruiden: munt en marjolein
  • een eetlepel suiker
  • een theelepel kaneel
  • twee stuks kruidnagel
  • een snufje nootmuskaat
  • peper naar smaak

Staat alles klaar? Dan kun je nu beginnen met luisteren – en koken. Alle instructies die je nodig hebt krijg je in de podcast.

*In deze PDF wordt Peter Scholier vermeld als schrijver van het boek waaruit dit recept afkomstig is. Marleen Willebrands van Kookhistorie wees ons erop dat hij niet de auteur kan zijn – lees in dit stuk van Jozef Schildermans waarom niet.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post