PodGront

“Om Peper Karrie te maken” gingen wij voor deze aflevering van de Kookpotcast op bezoek bij Danny Jansen: chef, televisiemaker, vader, én fervent verzamelaar van oude manuscripten en kookboeken. We doken in zijn indrukwekkende collectie, en kookten een recept uit het manuscript van de familie Royaards. Het resultaat was een 18e eeuwse variant van onze moderne kip kerrie. En tijdens het koken werd er, zoals u van ons gewend bent, genoeg gekletst. Dit keer hebben Merit en Danny het onder andere over de ziel van historische gerechten, het plezier achter het verzamelen van oude recepten, en mosterdballen – wie kent ze niet?

Direct luisteren? Klik dan snel hieronder – wil je eerst het recept nog even rustig doorlezen, scroll dan naar beneden.

Recept: Om Peper Karrie te maken

Dit recept komt uit een 18e eeuws manuscript van de familie Royaard – uit Danny’s eigen collectie. Het oorspronkelijke recept gaat als volgt:

Neemt een kopje vol coriander, 1 vingerhoed vol comijn, 20 pepers, een stuk boré, doet dat in een pan om te fruijten en als het gefruijt is moet het kleyn gemaakt worden, neemt vervolgens een vet hoen met been en vel fijn gekapt, en doet het met een spoelkom water in een pot om te kooken, neemt dan 6 uyens in een pan met wat boter om te fruijten en als dit gefruijt is doet er dan het vlees en de specerijen in, en laat het kooken tot dat genoeg is

Merit neust in het kookboek van Battus, waar we in aflevering 16 met Marleen uit kookten!

Ingrediënten

Dat betekent dat je nodig hebt:

  • Een kopje gehakte koriander
  • Een vingerhoed komijn
  • Kurkuma
  • Peper
  • Een hele kip
  • Water
  • 6 uien

Danny voegde hier nog suiker, bloem, en stukjes boter aan toe, voor het maken van een kerrie crumble, en radijsjes en sla om het bord mooi (en lekker) op te maken.

Bereiding

Dan ga je als volgt te werk om van dit historische recept een modern gerecht te maken:

  • Vul een kip met koriander en gaar die in een kerrie bouillon;
  • Wrijf daarna een crumble van de suiker, bloem, stukjes boter en kerrie. Bak deze gaar in de oven;
  • Fruit ondertussen de ui in de pan, en blus af met kerriebouillon als de ui zover is;
  • Voeg de kip nogmaals toe om deze een krokant, bruin laagje te geven. Gebruik eventueel een brander voor een extra krokant korstje;
  • En maak voor het serveren het bord mooi op: leg de kip op een bedje van, bijvoorbeeld, radijsjes en sla, en bestrooi met kerrie crumble. Voila! Klaar om te eten! En om rustig de podcast nogmaals te beluisteren:

Wil je iets kwijt over dit recept of deze podcast? Je kan contact met ons opnemen via Twitter of via de mail. Wil je meer luisteren? Klik hier voor meer afleveringen van de Kookpotcast, of vind dit seizoen van de Kookpotcast in Spotify of iTunes!

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post